Conceptsformules voor broodrecepten
In de bundel die ik binnenkort ga publiceren in de Bakkerij Rémon Webshop komen diverse broden aan bod. In de bundel ‘Busbrood’ zijn dat de volgende broden:
- Wit Tarwe Busbrood.
- Bruin Tarwe Busbrood.
- Lichtbruin Tarwe Busbrood met Donker Gerstemoutmeel en geroosterde Zonnebloempitten.
- Melkwit Tarwe Busbrood.
- Zoet Wit Tarwe Busbrood rijk aan Boter en Anijs.
- Bruin Meergranen Busbrood van Tarwe, Spelt en Rogge.
- Lichtbruin Tarwe-Rogge Busbrood met een decoratie van Sesamzaadjes.
- Volkoren Tarwe Busbrood met Lijnzaad, Pompoen- en Zonnebloempitten.
Zoals je wellicht weet schuilt er achter ieder recept een formule. Voordat ik een brood kan gaan bakken moet ik een formule bepalen die bij de gewenste eigenschappen van het uiteindelijke brood past. Op deze pagina ga ik al kort in op hoe je een recept samenstelt. Maar ‘even’ een formule bedenken is nog maar de eerste stap. Ik moet zeggen dat ik vaak wel redelijk goed zit qua samenstelling, maar je weet het nooit zeker tot je het eens hebt geprobeerd!
Wanneer ik een formule heb bedacht begin ik met het testen van de formule. Wanneer het brood naar wens is, noteer ik dit. Moet er nog wat aangepast worden, dan schrijf ik mijn bevinden op. Deze bevindingen verwerk ik in een nieuwe formulering of in een aangepaste werkwijze. Ben ik tevreden? Dan wordt het recept uitgewerkt. Meestal komt die uitwerking op mijn blog: https://bakkerijremon.nl/recepten/, maar in dit geval noteer ik alles in een notitie. Wanneer al mijn recepten af zijn verwerk ik ze in een drukwerkbestand in Affinity Publisher. Is alles rond, de spelling gecheckt en is alles goedgekeurd? Dan is het tijd om het bestand in de webshop te plaatsen. Daarover later meer. 🙂